Compostal rendszerfelügyelet


A Compostal Kft. rendszerfelügyeletet vállal referencia hulladékkezelő telepeire. A felügyelet OpenVPN alapon működik a windows beépített távoli asztalának használatával. A szolgáltatás igénybevételéhez vegye fel velünk a kapcsolatot. Ajánlatot itt kérhet.

Dokumentáció - tartalomjegyzék

  1. Mi az a VPN?
  2. Compostal rendszerfelügyelet rendszerkövetelményei:
  3. Microsoft Windows konfigurálása
  4. openVPN kliens telepítése
  5. Csatlakozás a számítógéphez windows távoli asztal kapcsolattal
openVPN logo

1. Mi az a VPN?

A virtuális magánhálózat (Virtual Private Network, VPN) egy számítógéphálózat fölött kiépített másik hálózat. „Magán” jellegét az adja, hogy a VPN-en keresztülmenő adatok nem láthatók az eredeti hálózaton, mivel titkosított adatcsomagokba vannak becsomagolva. A titkosítás általánosan használt szolgáltatása a VPN-nek, de titkosítás nélkül is használható, a különböző adatfolyamok elkülönítésére, vagy a hálózat logikai felépítésének egyszerűsítésére.

A VPN-t gyakran használják arra, hogy a munkatársak távolról hozzáférjenek a vállalatközpont hálózatához. Az Interneten keresztül biztonságos alagút építhető ki a távdolgozó számítógépe és a vállalat központjában működő VPN forgalomirányító között. A különböző VPN szolgáltatásokat gyakran beépítik routerekbe, de sok esetben szoftveresen valósítják meg. (forrás: wikipedia)

2. Compostal rendszerfelügyelet rendszerkövetelményei:

3. Microsoft Windows konfigurálása

A compostal rendszerfelügyelet működésének alapfeltétele egy Microsoft Windows operációs rendszer, amely rendelkezik távoli asztal funkcióval (jellemzően Professional vagy magasabb verzió kell hozzá, a Home edition nem tartalmazza a távoli asztal komponenst). Amennyiben a megfelelő operációs rendszer a rendelkezésünkre áll érdemes a VPN kliens telepítése előtt még engedélyezni a távoli hozzáférést a géphez. Sajátgép » tulajdonságok(jobb klikk) » Távoli beállítások

windows távoli hozzáférés

A hozzáférés engedélyezését követően a tűzfalon is engedélyezni kell a távoli asztal szolgáltatást.Vezérlőpult » Windows tűzfal » Alkalmazás vagy szolgáltatás átengedése a tűzfalon » Beállítások módosítása » Távoli asztal bepipálása és kattintás az ok-ra A Windows beépített tűzfala esetében ez így néz ki:

távoli asztal engedélyezése a windows tűzfalon

Amennyiben ezeket a lépéseket elvégeztük, elkezdhetjük az openVPN kliens telepítését.

4. openVPN kliens telepítése

A Compostal Kft. a számítógép elérésére egy magánhálózatot működtet ahol a számítógép a csatlakozáskor egyedi IP címet kap ezzel is biztosítva a könnyű beazonosíthatóságát. Az adatfolyam titkosított, így távolról a VPN hálózatra való csatlakozás nélkül a gép elérése nincs mód. A kliens multiplatformos és mobil eszközökön, tableteken is használható. Első lépésként látogassunk el a vpn.domafoldi.hu weboldalra. Egy bejelentkezési ablak fog minket fogadni:

bejelentkezés - vpn.domafoldi.hu

Jelentkezzünk be a kapott felhasználónév és jelszó párossal, a sikeres bejelentkezést követően válasszuk ki a platformot, windows esetén egyből felajánlja a kliens telepítését.

vpn.domafoldi.hu

A kliens telepítését követően a tálcán egy narancssárga ikon fog megjelenni. A csatlakozás automatikusan fog történni a VPN-re. Ezután a gép IP címe megváltozik és elérhető lesz a VPN hálózaton

5. Csatlakozás a számítógéphez windows távoli asztal kapcsolattal

A számítógép eléréséhez mindig legyen aktív a VPN kapcsolatunk ellenkező esetben nem fogjuk tudni elérni a gépet a belső hálózati IP címének megadásával. A kapcsolódáshoz használhatjuk a beépített windows távoli asztalt:

távoli asztal csatlakozás

Adjuk meg első lépésben a gép belső hálózati IP címét. Ezt követően a felugró ablakban a bejelentkezési adatokat.

iOS vagy Android alapú készülékünkről is tudunk csatlakozni, használjuk ehhez a Windows Remote Desktop Client mobilappot, amit a Microsoft fejlesztett ki erre a célra. Az alkalmazást az AppStore-ból vagy Android Play áruházakból telepíthetjük.